Τι είναι ο Μηχανισμός
Ο Μηχανισμός είναι ενας εθνικός θεσμός με αποστολή τα εξής:
- Καταγραφή, ανάλυση και οπτικοποίηση των τρεχουσών αναγκών της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα και δεξιότητες, σε σχέση με τις προσφερόμενες δεξιότητες από το εργατικό δυναμικό
- Αποτύπωση της συμμετοχής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης
- Πρόβλεψη για τις ανάγκες που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον και μεσοπρόθεσμα, βάσει της δυναμικής που αναπτύσσουν οι διάφορες οικονομικές δραστηριότητες
- Παρακολούθηση των μεταβολών στο περιεχόμενο των επαγγελμάτων και των τεχνολογικών εξελίξεων που επιδρούν στην απασχόληση
Πότε ιδρύθηκε
2016
Ιδρύθηκε το 2016, με τον Ν. 4368 και υπό την εποπτεία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) που είχε οριστεί ως επιστημονικά υπεύθυνος φορέας.
2022
Από το 2022, με τον Ν. 4921 υπάγεται στην Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (Μ.Ε.Κ.Υ.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σε ποιούς απευθύνεται
- Στη Δ.ΥΠ.Α. και στο Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού, στο πλαίσιο της κατάρτισης και της αναθεώρησης της Στρατηγικής Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού
- Σε δημόσιους φορείς για την υποστήριξη της τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής
- Σε ερευνητές της αγοράς εργασίας καθώς και σε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, ανέργους
Πώς λειτουργεί (τι κάνει)
- Συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία από εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων (ΕΛΣΤΑΤ, Εργάνη, ΔΥΠΑ, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ,Eurostat,ESCO) για την παρακολούθηση των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται (και χάνονται): ανά επάγγελμα, εκπαιδευτικό επίπεδο, φύλο, ηλικία, καθεστώς απασχόλησης, κάθε μήνα, σε κάθε περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και δήμο… για την ανάδειξη των πιο δυναμικών επαγγελμάτων και κλάδων.
- Συντάσσει, έρευνες και μελέτες: έρευνες επιχειρήσεων, ομάδες εστίασης και τεχνολογικές προοπτικές διερεύνησης, ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τον προσδιορισμό των αναντιστοιχιών προσφοράς-ζήτησης επαγγελμάτων και δεξιοτήτων, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο – και την Ετήσια Έκθεση.
- Συντηρεί πληροφοριακό σύστημα και ιστοσελίδα για την αποθήκευση των δεδομένων και τη διάχυση των αποτελεσμάτων προς το ευρύτερο κοινό και διαπιστευμένους χρήστες.
Σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον
- Δημιουργία εργαλείου για τον προσδιορισμό, σε τριμηνιαία βάση, των αντιστοιχιών ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση μισθωτής εργασίας ανά επάγγελμα, φύλο και ηλικία σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
- Δημιουργία Οδηγού Επαγγελμάτων : Το προφίλ επαγγελμάτων (κατά 3ψήφια ταξινόμηση ISCO-08) με πληροφορίες για τις τάσεις της απασχόλησης και της ανεργίας κάθε επαγγέλματος, τον μέσο και διάμεσο μισθό, τη συχνότητα μερικής και πλήρους απασχόλησης, το είδος των συμβάσεων εργασίας, την ηλικιακή και έμφυλη διάρθρωση, τα απαιτούμενα προσόντα και δεξιότητες, το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
- Διενέργεια 6-μηνιαίων έρευνων επιχειρήσεων για τις ανάγκες τους σε προσωπικό και δεξιότητες με εστίαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες: προβλήματα, δυνατότητες, προοπτικές ανά μέγεθος, κλάδο, νομική μορφή, περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα.
- Εκπόνηση μελέτων για τη συσχέτιση των οικονομικών χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν. • Συντονισμό και παρακολούθηση των Περιφερειακών Μηχανισμών Διάγνωσης, σύγκριση και σύνθεση αποτελεσμάτων.
- Συντονισμός και παρακολούθηση των Περιφερειακών Μηχανισμών Διάγνωσης, σύγκριση και σύνθεση αποτελεσμάτων.
- Προοπτική διερεύνηση δεξιοτήτων σε 10 επαγγέλματα αιχμής. Χρήση ομάδων εστίασης για τα πλέον δυναμικά επαγγέλματα που θα προσδιοριστούν από τον Μηχανισμό Διάγνωσης.
- Εκπόνηση οικονομετρικών μεσοπρόθεσμων προβλέψεων για τις αναντιστοιχίες προσφοράς-ζήτησης εργασίας ανά επάγγελμα και κλάδο, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.